fbpx

70. Jäine löök

Kuidas on võimalik pudelitäis vett vaid mõne hetkega jääks muuta?

Vahendid
0,5 l plastpudelis vesi (avamata pudel)
jää
suur kauss
meresool
termomeeter (võimalusel)

a. Täida kauss jääga. Aseta pudel kaussi, jää keskele, kuid jäta kork ning 2-3 cm pudelist välja paistma.
b. Raputa jää peale rohkelt soola, vähemalt pool peotäit.
c. Võimalusel torka kaussi termomeeter ning oota kuni temperatuur kausis on jõudnud -8 kraadi juurde. See peaks juhtuma umbes 30 minuti jooksul.
d. Oota veel 10 minutit. Võta pudel kausist tasakesi välja ning seejärel löö põhjaga vastu lauda.
Vesi jäätub momentaalselt, sest jää ning soola segu viib vee temperatuuri allapoole 0 kraadi ehk normaalselt jäätumistemperatuuri. Vesi ei jäätu kohe kausis, sest tegemist on väga puhta veega, seetõttu ongi oluline kasutada avamata pudelivett. Jäätumine eeldab vees erinevate osakeste olemasolu, kuhu jääkristallid saavad külge moodustuda. Pudelivees on neid aga vähe, kuid mõned siiski. Mitte piisavalt, et seistes ühe osakese ümber saaks nähtavalt kristalle moodustada, kuid segu raputades liiguvad need osakesed läbi jäätumistemperatuurist külmema vee ning jääkristallid hakkavad nende külge.

Lisaks eelnevale võid näiteks tuua ka kindlasti talvisel ajal teede soolatamise ning miks seda tehakse.

 

Soovid kodus veelgi põnevamalt katsetada?

Põnevas kastis on koos nii katsed, mida teadusveebiski pole, ning kõik vajalikud vahendid (ka ohutusvahendid). Kolme Põrsakese teaduskast on kõige ägedam viis, kuidas kodus ise katseid teha!