67. Läbipaistev Coca-Cola

Toidukeemia klassikasse kuuluv katse. Efektne tulemus võtab pisut aega, kuid tulemus annab kindlasti omajagu mõtteainet ning on kahtlemata väga huvitav.

Vahendid

  • 0,5 l Coca-Colat
  • 2,5% või 3,5% piim

Juhend

  1. Tee Coca-Cola pudel lahti ning vala sealt pealt 3-4 cm jagu jooki ära.
  2. Vala koola peale piima. Tee seda vaikselt ja järk-järgult, koola võib hakata vahutama ja üle ääre ajama.
  3. Jäta pudel seisma ning tule selle juurde 24 tunni möödudes tagasi.
    Seletus

    Coca-Colas leiduv fosforhape reageerib piimas leiduva valgu kaseiiniga. See pruunikas-hallikas sete, mis pudelisse tekib, on reaktsiooni tagajärjel tardunud piim. Settesse ladestub muuhulgas koola enda värvaine. Sarnane reaktsioon toimuks ka piima ja muu happe kokku segamisel. Fosforhape on koolas ja paljudes teistes karastusjookides sellepärast, et ta tekitab suus jahutava efekti ja lisab joogile hapukust. See on nõrk hape ja pole väikestes koguses inimorganismile kahjulik.

    Kas paned tähele, kuidas pudeli põhjas on imelik puru? See ei ole puru, vaid piim, mis Coca-Colaga kokku sattudes tükki läheb (sarnaselt halvaks läinud piimale). Piima ning Coca-Cola värvi vahel tekib keemiline reaktsioon, nii et piim tõmbab tükki, vajub põhja ning tõmbab joogi värvi endaga kaasa.

    Jälgi meid Facebookis, et olla kursis kõige sigalahendamate teemadega

    Soovid kodus veelgi põnevamalt katsetada?

    Põnevas kastis on koos nii katsed, mida teadusveebiski pole, kui ka kõik vajalikud vahendid (ka ohutusvahendid). Kolme Põrsakese teaduskast on kõige ägedam viis, kuidas kodus ise katseid teha!

    Kolme Põrsakese infokiri

    Infokirjas anname teada põrsakeste tegemistest, erinevatest üritustest ja ägedatest pakkumistest. Iga natukese aja tagant korraldame ka põnevaid loose.

    TegevuskastidKui Sulle meeldib katsetamine, siis uuri kindlasti põrsakeste igakuiste tegevuskastide kohta!