fbpx

67. Läbipaistev Coca-cola

Toidukeemia klassikasse kuuluv katse. Efektne tulemus võtab pisut aega, kuid tulemus annab kindlasti omajagu mõtteainet ning on kahtlemata väga huvitav.

Vahendid
0,5 l Coca-cola
2,5% või 3,5% piim

a. Tee Coca-cola pudel lahti ning vala sealt pealt 3-4 cm jagu jooki ära.
b. Vala koola peame piima. Tee seda vaikselt ja järk-järgult, koola võib hakata vahutama ja üle ääre ajama.
c. Jätke pudel seisma ning tulge selle juurde 24 tunni möödudes tagasi.

Koolas leiduv fosforhape reageerib piimas leiduva valgu kaseiiniga. See pruunikas-hallikas sete, mis pudelisse tekib on reaktsiooni tagajärjel tardunud piim. Settesse ladestub ka koola enda värvaine. Sarnane reaktsioon toimuks ka piima ja muu happe kokku segamisel. Fosforhape on koolas ja ka paljudes teistes karastusjookides sellepärast, et ta tekitab suus jahutava efekti ja lisab joogile hapukust. See on nõrk hape ja pole väikestes koguses inimorganismile kahjulik.

Kas paned tähele, kuidas pudeli põhjas on imelik puru? See ei ole puru, vaid piim, mis Coca-colaga kokku sattudes tükki läheb (sarnaselt halvaks läinud piimale). Piima ning Coca-cola värvi vahel tekib keemiline reaktsioon, nii et piim tõmbab tükki, vajub põhja ning tõmbab joogi värvi endaga kaasa.

 

Soovid kodus veelgi põnevamalt katsetada?

Põnevas kastis on koos nii katsed, mida teadusveebiski pole, ning kõik vajalikud vahendid (ka ohutusvahendid). Kolme Põrsakese teaduskast on kõige ägedam viis, kuidas kodus ise katseid teha!