53. Sulatame jääd

 

 

Saame teada, miks talvel teesid soolatatakse.

Vahendid

  • sool
  • jää
  • 2 kaussi
  • paber
  • pastakas/marker

Juhend

  1. Pane mõlemasse kaussi jääd.
  2.  Ühele kausile raputa korralik kogus soola (umbes pool peotäit) ning sega läbi.
  3.  Sildista kausid, kumb on soolaga ning kumb mitte. Jätke kausid seisma ning tulge nende juurde iga 10-20 minuti pärast tagasi, et jälgida kuidas jää kaussides sulanud on.
    Seletus

    Soolaga jää sulab kiiremini, sest sool viib vee jäätumistemperatuuri alla. Soolavesi jäätub umbes -6 kraadi juures, kui tavaline vesi jäätub aga 0 kraadi juures. See on ka põhjuseks, miks talvel meri nii kiiresti ja kergelt ei jäätu ning miks teedele soola visatakse.

    Kas oled tähele pannud, kuidas külmal ja libedal ajal teede peale soola visatakse? Seda tehakse sellepärast, et jää kiiremini sulaks. Kui muidu jäätub vesi 0-kraadi juures, siis soolaga segatud veel on vaja jäätumiseks -6 kraadi külma. Kuna jää pole midagi muud, kui külmunud vesi, kehtib sama soola-reegel ka jääle.

    Jälgi meid Facebookis, et olla kursis kõige sigalahendamate teemadega

    Soovid kodus veelgi põnevamalt katsetada?

    Põnevas kastis on koos nii katsed, mida teadusveebiski pole, kui ka kõik vajalikud vahendid (ka ohutusvahendid). Kolme Põrsakese teaduskast on kõige ägedam viis, kuidas kodus ise katseid teha!

    Kolme Põrsakese infokiri

    Pane ennast siin kirja, et saaksid teavituse, kui uus postitus on Sulle lugemiseks saadaval! Lisaks saadame infokirja, kus anname teada uutest postitustest blogis, põnevatest pakkumistest ning ka erilistest sündmustest. Lubame, et me hakka saatma Sulle rämpsu! Saadame ainult sellist sisu, mida sooviksime ka ise lugeda!

    TegevuskastidKui Sulle meeldib katsetamine, siis uuri kindlasti põrsakeste igakuiste tegevuskastide kohta!