fbpx

52. Kanamunast põrkepall

Katse vajab ühe ööpäeva jagu kannatust, kuid tulemus on seda väärt.

Vahendid
kanamuna
30% äädikas
klaas
a. Vala klaasi äädikas ning aseta muna klaasi. Jälgi, et munakoor ei oleks mõranenud. Muna peab äädikas olema 24 tundi.
b. 24 tunni möödudes võtke muna klaasist välja ning loputage voolava vee all ära. Võimalusel kasutage muna äädikast võtmiseks tange.
c. Võite muna õrnalt laua peale kukutada ja vaadata, kuidas see põrkab. Samuti ei tee ka pigistamine munaga midagi. Üle ei maksa muidugi pingutada, sest seestpoolt on muna ikkagi vedel. Samuti võib muna vastu valgust vaadata, siis tundub justkui muna helendaks.
Munakoor kaob, sest äädikas on teadupoolest väga happeline ning lihtsalt lahustab munakoore ära. Muna hoiab koos membraan, mida võime keedetud muna peal näha kilena, mida mõnele inimesele süüa ei meeldi.

Äädikas on väga happeline. Umbes nagu sidrun või coca-cola. Kas oled kunagi pärast apelsini või mandariini söömist tundnud, et näiteks hambad on pisut hellad? Seda põhjustab nõrk hape, mis tsitrulselistes leidub. Ka äädikas on hape, kuid hoopis tugevam. Äädikhape on nii tugev, et suudab muna koort lahustada ja seda ta ka teeb. Pärast koore kadumist hoiab muna koos veel vaid õhuke aga üsna tugev kile, mida oled mõnukord ehk keedumuna koorides märganud.

 

Soovid kodus veelgi põnevamalt katsetada?

Põnevas kastis on koos nii katsed, mida teadusveebiski pole, ning kõik vajalikud vahendid (ka ohutusvahendid). Kolme Põrsakese teaduskast on kõige ägedam viis, kuidas kodus ise katseid teha!